Вила Велис е винарна в село Карабунар, разположена на 18 км от Пазарджик и на 93 км от София. Собствениците разполагат и с изба в Германия в Flörsheim-Dalsheim, Rheinessen. Вината от немската изба се етикират с бранда Велис Винярдс.
Винарната до село Карабунар обработва грозде от около 375 дка собствени лозя. Не всички от тях са в плододаване и в момента годишно се произвеждат около 10-15 хил бутилки. В лозовите масиви преобладават червените сортове – Каберне Совиньон, Сира, Пино Ноар, Мерло, Пти Вердо и Каберне Фран. Един малък масив от няколко дка Каберне Совиньон включва лози с възраст около 100-120 години, което го прави част от лозарското културно наследство не само в България, но и в света.
Засадени са и два бели сорта – Совиньон Блан и Шардоне. От немските лозя идва и първокласен Ризлинг и Ротер Ризлинг.
Вила Велис се отличава с прецизни бели, розе и червени вина, ферментирали в иноксови съдове и бутилирани без отлежаване в дъбови бъчви. А червените вина в категория Резерва отлежават във френски дъбови бъчви и предлагат невероятен потенциал за благородно стареене.
След 10 години със сигурност ще се говори за Каберне Совиньон на Вила Велис, близък по стил до този от Бордо, но и със свой собствен чар и развитие.

Показване на 6 резултата